Jak przygotować MUFFINKI? Podajemy dobry przepis

Jak przygotować muffinki?
Fot. Photos.com

Uwielbiane przez bywalców kawiarni muffinki wcale nie są trudne do przygotowania. Sprawdź prosty przepis na muffinki

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej,

  • 1 szklanka mleka,

  • 2 jaja,

  • szklanka cukru,

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,

  • 100 gram masła,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • odrobina soli.

Do muffinków można też dodawać najróżniejsze składniki, może do być np. kruszona czekolada, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe czy kandyzowane owoce. Dobre są też wytrawne wersje muffinków, do których nie dodaje się cukru. DOdatkowymi składnikami mogą być np. suszone pomidory, szynka, bekon czy oliwki.

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp makę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj jajka z mlekiem i roztopionym masłem. Następnie przelej masę do miski z mąką i cukrem i szybko wymieszaj, nie przejmuj się zbytnio grudkami. Następnie dodaj wybrane przez siebie skladniki i wymieszaj całość. Wgłębienia w specjalnej blasze do muffinek posmaruj masłem, włuż w nie papierowe foremki. Ciasto nakładamy mniej więcej do 3/4 wysokości foremki. Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.

Powiązane artykuły