Jak zrobić grzyby w occie?

Marynowane grzyby są doskonałym dodatkiem do mięsa i wędlin, jako przekąska towarzyszą mocniejszym alkoholom. Nie można się bez nich obejść przygotowując tatara. Najlepsze do marynowania są borowiki i rydze, ale podgrzybki, gąski, koźlarze, maślaki i opieńka miodowa też mają wielu zwolenników.

Do marynowania przeznacz grzyby świeżo zebrane. Z całego zbioru trzeba wybrać grzyby zdrowe, jędrne i niewielkie. Po oczyszczeniu z liści i igliwia malutkie kapelusze pozbawione nóżek należy opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Grzybów nie wolno moczyć! Są jak gąbka, od razu nasiąkają wodą.

>>> Jak czyścić grzyby? [KLIKNIJ]

Przepis

  • ok. 2 kg grzybów

  • szklanka octu 10%

  • 3 szklanki wody

  • 1/2 szklanki cukru

  • przyprawy: 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, sól

Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte grzyby gotujemy przez 7-10 minut (od chwili zagotowania) w osolonej i lekko zakwaszonej wodzie. Kwasek cytrynowy dodajemy po to, by grzyby nie szczerniały podczas gotowania. Odcedzamy na sicie. Układamy w wyparzonych słoikach do 3/4 wysokości. Mieszamy wodę z octem i cukrem, dodajemy przyprawy, gotujemy kilka minut. Zalewę chwilę studzimy, dobrze ciepłą zalewamy grzyby. Dobrze jest poruszyć słoikiem, by ocet dostał się między grzyby. Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem, po ostygnięciu powinny być zassane.

To przepis podstawowy, smak zalewy można wzbogacić dodając cebulę i marchew pokrojone w talarki. Zalewę z tymi dodatkami należy gotować dłużej, około 15 minut. Do słoików wlewamy zalewę razem z przyprawami i warzywami.

Powiązane artykuły

Powiązane artykuły