Jak zrobić pyszny i łatwy w przygotowaniu sernik? Podajemy sprawdzony przepis

Zdradzamy przepis na sernik w czarnym cieście, który zawsze (prawie) się udaje. Wygląda efektownie i świetnie smakuje. Idealny na przyjęcia rodzinne, święta i... bez okazji.

Sernik w czarnym cieście

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki 
  • opakowanie proszku do pieczenia 
  • kostka margaryny do pieczenia lub palmy 
  • szklanka cukru (kryształ) 
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany 
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao 
  • szczypta soli 


Składniki na  masę serową:

  • 1 kg twarogu (półtłustego lub tłustego) 
  • 5-6 jaj 
  • 25 dag margaryny słonecznej 
  • 2 szklanki cukru (kryształ) 
  • cukier waniliowy 
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 


Przygotowanie ciasta:
1. Makę i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę, cukier, śmietanę i kakao. Wyrób gładkie ciasto. Wstaw na 1 godz. do lodówki.

2. Przygotuj ser. Zmiksuj margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Miksując, dodawaj porcjami zmielony twaróg. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i pianę z białek.

3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na tarce połowę ciasta (wprost do formy). Wyłóż masę serową. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Wstaw do piekarnika. Ustaw temperaturę na 200 stopni i piecz ok. 1 godz.

Powiązane artykuły