Jak zrobić ZUPĘ Z SUSZONYCH GRZYBÓW? Podajemy przepis na pyszną domową zupę grzybową!

Jak zrobić ZUPĘ Z SUSZONYCH GRZYBÓW? Podajemy przepis na pyszną domową zupę grzybową!
Fot. Photos.com

Zupa grzybowa jest idealna na każdą okazję. Co więcej, nie trzeba jej robić ze świeżych grzybów, wystarczą te suszone.

Składniki:

  • ok. 10 dag suszonych grzybów, 
  • 4-5 ziemniaków, 
  • pietruszka, 
  • marchewka, 
  • seler, 
  • cebula,
  • łyżka mąki, 
  • 200 ml śmietany 22%, 
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej (najlepiej na noc) płuczemy grzyby i zalewamy 2 litrami wody. Następnego dnia gotujemy wodę, dodając umytą wcześniej marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i średniej wielkości cebulę. Po godzinie, gdy warzywa są miękkie, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do zupy. Cebulę wyrzucamy. Mieszamy śmietanę, dodając łyżeczkę mąki. Dodajemy do niej dwie łyżki gorącej zupy i mieszamy. Następnie śmietanę powoli wlewamy do zupy, energiczne mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. I jemy ;) zupę można też podawać z makaronem, jak kto woli.

Powiązane artykuły