Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami - jak ją zrobić? Przepis na wielkanocną babę drożdżową

Zobacz jak zrobić babkę wielkanocną - ciasto, które obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole. Podajemy przepis na tradycyjną babę drożdżową z rodzynkami - ozdobę świątecznego stołu podczas Wielkanocy

Przepis na babkę drożdżową z rodzynkami

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby drożdżowej z rodzynkami. Na szczęście nie jest ona tak trudna do upieczenia.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 100 g masła

  • 6 żółtek

  • 4 dag drożdży

  • pół szklanki mleka

  • łyżka cukru waniliowego

  • 100 g rodzynek

Przygotowanie:

Najpierw robimy rozczyn mieszając drożdże, łyżkę cukru, ciepłe mleko i łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masło należy rozpuścić i wystudzić. Następnie do miski z mąką dodajemy rozczyn i utarte żółtka. Ciasto wyrabiamy ręką przez co najmniej 10 minut. Potem dodajemy wcześniej przygotowane masło i rodzynki i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy z kominkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy już będzie gotowe pieczemy około 60 minut w piekarniku w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i możemy np. polać ją lukrem.

Powiązane artykuły